THE ANIMALS – BROADCASTS 1964-1966 VOL. II (2 CD’S)

 

Het was het gezegende jaar 1963 toen in het Engelse Newcastle vijf piepjonge kerels besloten om een muziekgroep te gaan vormen. Die jongelui waren de toen 22-jarige zanger Eric Burdon (nu 79 jaar), organist Alan Price, bassist Chas Chandler, gitarist Hilton Valentine en drummer John Steel. Zij waren allemaal grote fans van de Amerikaanse rhythm & blues- en rockmuziek en ze trokken samen naar Londen om daar een succesvolle muzikale carrière te starten onder de naam ‘The Animals’. Hun frontman en leadzanger Eric Burdon was vooral gekend omwille van zijn diepe stemgeluid waarmee hij die bluesliedjes een zeer herkenbare en karakteristieke sound gaf.

Hun allergrootste hit werd “The House Of The Rising Sun” uit 1964, een nummer dat in tegenstelling tot wat velen denken niet door hen werd gecomponeerd maar dat wel een stokoude folktraditional was die ook gekend was onder de titel “Rising Sun Blues” en verhaalde over hoe iemands leven totaal fout was gegaan in New Orleans. ‘The Animals’ hadden die traditional in hun typerende eigen kleedje gestoken. Hetzelfde folkliedje was trouwens twee jaar eerder al opgenomen door Bob Dylan op zijn naar hemzelf vernoemde debuutplaat maar hij wist er geen hit mee te scoren.

‘The Animals’ wisselden gedurende hun bestaan meerdere keren van bezetting en zelfs van naam toen ze midden jaren ’60 ‘Eric Burdon And The Animals’ gingen heten en zelfs een tijdje naar Amerika trokken om er als psychedelische hardrockgroep te gaan optreden. In Engeland en Amerika scoorden ‘The Animals’ in totaal tien top 20-hits waarvan de meesten onder ons zeker nog “We Gotta Get Out Of This Place”, “It’s My Life”, “Inside Looking Out”, het door Eric Burdon en Alan Price geschreven nummer “I’m Crying”, het in 1966 door Gerry Goffin en Carole King speciaal voor hen gecomponeerde “Don’t Bring Me Down” en coversong “Don’t Let Me Be Misunderstood” van Nina Simone herinneren.

In hun beginperiode coverden ‘The Animals’ ook heel wat andere songs van voornamelijk zwarte Amerikaanse R&B- en bluesartiesten. Zo hoort u op dit onlangs door het label ‘Rhythm And Blues Records’ uitgebrachte dubbelalbum “Broadcasts 1964-1966 Vol. II” hun live gebrachte versies van de Sam Cooke-hits “Bring It On Home To Me” en “Shake”, “Rock Me Baby” van B.B. King uit 1964, de bluesklassieker “Bright Lights, Big City” uit 1961 van de Amerikaanse zanger Jimmy Reed en het ook al uit 1961 stammende “Boom Boom” van blueslegende John Lee Hooker.

“Broadcasts 1964-1966 Vol. II” is een unieke verzameling van live opnamen die ‘The Animals’ voor de Amerikaanse radio- en televisiestations hebben gespeeld, aangevuld met live gebrachte nummers uit de populaire ‘Ready Steady Go’-muziekshow op de Britse BBC-televisie, de Amerikaanse ‘Shindig’-show op de ABC-zender en enkele opnamen die ze voor de Franse radio hebben gebracht. Overbodig alweer om te vermelden dat u dit unieke document best aan uw platenverzameling kan toevoegen.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST
Disc One

1. I’m Crying (1)
2. The House Of The Rising Sun
3. Don’t Let Me Be Misunderstood (1)
4. Work Song
5. Bright Lights, Big City
6. Bring It On Home To Me (1)
7. We Gotta Get Out Of This Place (1)
8. Inside Looking Out
9. Shake
10. Don’t Bring Me Down
11. I’m Crying (2)
12. Boom Boom
13. We’ve Gotta Get Out Of This Place (2)
14. Bring It On Home To Me (2)
15. Don’t Let Me Be Misunderstood (2)
16. Talkin’ ‘Bout You
17. Rosie
18. We’ve Gotta Get Out Of This Place (3)
19. (We’re Gonna) Jump For Joy
20. Bring It On Home To Me (3)
21. I’m Crying (3)
22. We’ve Gotta Get Out Of This Place (4)
23. Club A Go Go
24. It’s My Life
25. It Ain’t Me, Babe/Blowing In The Wind

Disc Two
1. Let The Good Times Roll
2. Talkin’ Bout You (1)
3. I Got To Find My Baby
4. Work Song
5. We’ve Gotta Get Out Of This Place (1)
6. Bring It On Home To Me
7. Hey Hey Baby
8. C C Rider
9. Club A G-Go
10. Maudie
11. We´re Gonna Howl Tonight
12. Rosie
13. We’ve Gotta Get Out Of This Place (2)
14. Medley
15. RSG Interview 1964
16. House of The Rising Sun*
17. Baby Let Me Take You Home*
18. Let It Rock*
19. Don’t Let Me Be Misunderstood*
20. Shake*
21. Gin House Blues*
22. Rock Me Baby*
23. Inside Looking Out*
24. Talkin’ ‘Bout You* (2)

Artiest info
Website  
 

Label: Rhythm And Blues Records

video